خانه  :: اساتید  :: اخبار

بهترین و بدترین مواد غذایی برای تیروئید شما
4 توصیه کلیدی متخصصان غدد به مبتلایان به مشکلات تیروئید



بهترین و بدترین مواد غذایی برای تیروئید شما

غده پروانه ای شکل تیروئید واقع در پایین گلو، وظیفه تنظیم سوخت و ساز بدن، درجه حرارت و ضربان قلب را به عهده دارد. در این میان نشانه های کم کاری تیروئید عبارتند از افزایش وزن، افسردگی، حساسیت به سرما و .... پرکاری تیروئید نیز خود را با از دست دادن ناگهانی وزن، ضربان نامنظم قلب، عرق کردن، عصبی بودن و تحریک پذیری نشان می دهد.

ژنتیک، شرایط خود ایمنی، استرس، سموم محیطی، با اختلالات تیروئید مرتبط هستند. در این میان رژیم غذایی می تواند یکی از عوامل کنترل علائم این اختلالات باشد:

بهترین: ماست

در صورت شک به کم کاری تیروئید از منابع غذایی ید دار مانند ماست، و محصولات لبنی مانند شیر و پنیر استفاده کنید. یک فرد بزرگسال 150 میکروگرم ید در روز نیاز دارد یک فنجان ماست 87.2 میکروگرم ید به بدن می رساند. یعنی چیزی حدود نیمی از میزان نیاز به ید روزانه با خوردن ماست تامین می شود.

بهترین: جلبک دریایی

جلبک دریایی خشک شده، داروی معجزه آسای محتوی ید است. حدود 7 گرم از جلبک دریایی، محتوی 4500 میکروگرم ید است و این مقدار خیلی بیشتر از نیاز روزانه بدن به ید است.

بهترین: آجیل

آجیل یک ماده مغذی دیگر است که به تنظیم هورمون های تیروئید به علت وجود سلنیوم در آن کمک می کند. مطالعات نشان داده زنانی که میزان بالاترین از سلنیوم را دریافت می کنند، کمتر به گواتر و آسیب های بافت تیروئید مبتلا می شوند. به علاوه در افراد مبتلا به مشکلات مربوط به تیروئید مانند مبتلایان به هاشیموتو یا بیماری گریوز، مصرف بالاتر سلنیوم منجر به دفع آسیب های طولانی مدت تیروئید می شود.

بهترین: شیر

شیر آشامیدنی معمولا برای افرادی که نگران کمبود کلسیم یا ویتامین دی هستند توصیه می شود. اما شیر محتوی مواد معدنی ضروری ید است. یک فنجان شیر، حاوی 56 میکروگرم ید است. با نوشیدن یک فنجان شیر کم پرب یک سوم نیاز روزانه شما به ید برطرف می شود. به علاوه مبتلایان به کم کاری تیروئید بیشتر احتمال دارد که از کمبود ویتامین دی رنج ببرند و نوشیدن شیر آنها را از این کمبود بی نیاز می کند.

بهترین: گوشت مرغ و گاو
 

پروتئین و فیبر برای کاهش علائم کم کاری تیروئید مفید هستند؛ پروتئین در منابع ماهی، گوشت گاو، تخم مرغ، لبنیات و سبزیجات. ولی نباید فیبرها را در کم کاری تیروئید به مقدار خیلی زیاد مصرف کرد. زیرا در تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد می شود.

بهترین: ماهی

از آنجا که ید در خاک و آب دریا وجود دارد، پس ماهی می تواند منبع خوب دیگری برای تیروئید باشد. محققان به این نتیجه رسیدند افرادی که در مناطق کوهستانی و بدون دسترسی به دریا زندگی می کنند، بیشتر در معرض خطر گواتر هستند. هر اونس ماهی پخته شده حاوی 99 میکروگرم ید است و 66 درصد میزان نیاز به ید روزانه را تامین می کند. کنسرو ماهی تن نیز حاوی ید، ویتامین دی و آهن است.

بهترین: تخم مرغ

تخم مرغ آب پز نیاز ویتامین آ، ویتامین دی، روی، کلسیم، آنتی اکسیدان ها و بسیاری موارد دیگر را تامین می کند. یک تخم مرغ آب پز، نیاز 10 درصد از ید مورد نیاز روزانه هر فرد را تامین می کند.

بهترین: سیب زمینی

سیب زمینی کبابی از پوره سیب زمینی از لحاظ مواد مغذی غنی تر است. سیب زمینی کبابی منبع مهمی از ید است. یک سیب زمینی متوسط حدود 40 درصد نیاز روزانه ید را تامین می کند.

بدترین: گلوتن

افراد مبتلا به سلیاک؛ یک بیماری خودایمنی ناشی از عدم تحمل گلوتن موجود در گندم، جو و ... بیشتر احتمال دارد به مشکلات تیروئید مبتلا شوند. مصرف یک رژیم غذایی فاقد گلوتن به بهبود علائم و حفاظت از تیروئید در این افراد کمک می کند.

بدترین: غذاهای فرآوری شده

غذاهای فرآوری شده موجود در رستوران ها، علاوه بر این میزان نمک بالاتری دارند، خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری های قلبی را نیز افزایش می دهند.

4 توصیه کلیدی متخصصان غدد به مبتلایان به مشکلات تیروئید

تیروئید شما به تنظیم متابولیسم، دما و ضربان قلب شما کمک می کند. اختلالات این غده پروانه ای شکل در گردن شما، بسیار رایج هستند و کارشناسان معتقدند 30 درصد زنان در طول عمر خود این اختلالات را تجربه می کنند.

یک اختلال خود ایمنی می تواند منجر به بروز این اختلالات شود، اما عوامل مختلف در شیوه زندگی مانند استرس، یا رژیم غذایی نیز می تواند در این میان نقش بازی کند. پرکاری تیروئید با نام مستعار تیروئید بیش از حد فعال، با از دست دادن سریع وزن، ضربان قلب غیر معمول سریع، و اضطراب خود را نشان می دهد در حالی که کم کاری تیروئید می تواند با یبوست، افزایش وزن، خستگی شدید و ... ظاهر شود.

اگر شما مشکل تیروئید دارید، با پزشک خود درباره گزینه های درمانی بالقوه مشورت کنید. اما علاوه بر روش های درمانی، تغییراتی در شیوه زندگی می تواند به حفظ سلامت تیروئید کمک کند. این تغییرات عبارتند از:

از رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی کنید: مهمترین اقدام برای حفظ سلامت تیروئید یک رژیم غذایی متعادل است. هفتاد درصد سیستم خود ایمنی ما در روده؛ شناخته شده به عنوان بافت لنفاوی روده است. هنگامی که مخاط روده ملتهب می شود، می تواند پاسخ های ایمنی را آغاز کند. این روند رد توسعه بیماری تیروئید نقش ایفا می کند. برای کمک به کاهش التهاب، توصیه بر اتخاذ رژیم غذایی مدیترانه ای است. هدف این رژیم چهار تا 5 وعده از سبزیجات، سه تا چهار وعده میوه در روز، همراه با مقادیر زیادی از پروتئین های بدون چربی، و ماهی های چرب مانند قزل آلا است. روغن زیتون، روغن آفتاب گردان، روغن نارگیل، مغزها، کره مغزها و آووکادو در این رژیم نقش پررنگ دارند.

از غذاهای فراوری شده پرهیز کنید: این غذاها حاوی شکر و مواد نگهدارنده، رنگ های مصنوعی، چربی های ترانس و یا جایگزین های چربی و شکر هستند. غذاهای فرآوری شده می تواند منجر به التهاب روده و شعله ور شدن بیماری های خود ایمنی گردد.

کلم خام نخورید: سبزیجاتی مانند کلم پیچ، گل کلم،کلم بروکسل و ... ممکن است مواد مغذی خوب مانند ویتامین ث و فولات داشته باشند، اما خوردن خام آنها در مقادیر زیاد منجر به ایجاد مشکلات تیروئید می شود. کلم نپخته حاوی مواد شیمیایی طبیعی به نامgoitrogensاست که می تواند با سنتز هورمون تیروئید تداخل

داشته باشد. دوستداران کلم باید این سبزی را به صورت پخته مصرف کنند و یا آن را بخار پز نمایند. بنابراین این افراد هنوز هم می توانند کلم را به عنوان یک آنتی اکسیدان ارزشمند و ضد سرطان مصرف کنند.

ید کافی دریافت کنید: احتمالا شنیده اید که ارتباط قوی بین سلامت تیروئید و مصرف ید وجود دارد. ید برای سنتز هورمون تیروئید ضروری است. در سراسر جهان کمبود ید یکی از علل کم کاری غده تیروئید است. این کمبود در کشورهای توسعه یافته کم است و آن هم به علت مصرف نمک های ید دار و غنی کردن لبنیات و نان با ید. مصرف بیش از حد ید البته با پرکاری تیروئید در افراد مستعد همراه است بنابراین مصرف مکمل های ید بدون مشورت با پزشک درست نیست.

از سوی دیگر شما می توانید با پزشک خود در مورد مصرف سلنیوم و ویتامین دی نیز مشورت کنید. هر دو این مواد به بهبود سلامت تیروئید کمک می کنند. تحقیقات بالینی نشان می دهد که مصرف روزانه 200 میکروگرم سلنیوم، می تواند آنتی بادی های ضد تیروئید را کاهش دهد.

علاوه بر این کمبود شدید ویتامین دی با بیماری های خود ایمنی ارتباط دارد و پزشک ممکن است برای جبران آن اقدام به تجویز مکمل های این ویتامین کند.

با آرزوی تندرستی و سلامت
مرکز بهداشت و درمان دانشگاه


ارسال شده در مورخه: 30-02-1398

آخرين اخبار با موضوع: پیام های بهداشتی مرکز بهداشت و درمان

بسته آموزشی

پويش ملي سلامت، اطلاع رساني تغذيه سالم (03-11-1402)

   

آگاه سازی داروهای ضدمیکروبی

شعار هفته آگاه سازی داروهای ضدمیکروبی، سال 2023 (06-09-1402)

   

قابل توجه دانشگاهیان گرامی

برنامه حضور دندانپزشک در بهداری دانشگاه (09-08-1402)

   

قابل توجه دانشگاهیان گرامی

شماره تلفن های بهداری دانشگاه (17-05-1402)

   

پربازدیدترین مطلب در زمینه:
پیام های بهداشتی مرکز بهداشت و درمان

به مناسبت هفته سلامت